Backpacking.nu/Prylar och pinaler/Hur används en kompass

Hur man använder en kompass under vandring

Vill du veta hur man använder en kompass under en vandring? Vi visar dig hur. En kompass kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår, även när sikten är dålig, och det är ett användbart verktyg att ha i din arsenal när du vandrar. I den här artikeln lär vi dig hur du använder en kompass under vandring, så att du kan hålla dig på rätt spår och ha en lyckad vandring.

Orienteringen av kompassen viktig

För att kunna använda en kompass under en vandring måste du veta hur du orienterar den. Det innebär helt enkelt att du måste hitta den riktning du är vänd mot och rikta kompassen därefter. Det finns två sätt att göra detta: genom att använda landmärkesmetoden eller genom att använda nordpekarmetoden.

Landmärkesmetoden

Landmärkesmetoden är det enklaste sättet att orientera sig din kompass. För att använda den här metoden ska du hitta ett landmärke som är synligt från din nuvarande position och rikta in det på kompassens nål. När du har gjort detta vet du i vilken riktning du är vänd.

Nordpekarmetoden

Metoden att peka mot norr är mer exakt än landmärkesmetoden, men den kan vara lite knepig att behärska. För att använda med den här metoden måste du hitta kompassens norra pekare. Det är den lilla triangeln som pekar mot norr. När du har hittat den, justerar du nordpekaren med kompassens nordnål. Nu vet du vilken riktning som är norr.

När du har orienterat din kompass kan du använda den för att hitta vägen i vildmarken. När du vandrar är det viktigt att alltid veta i vilken riktning du är på väg. På så sätt kan du undvika att gå vilse och ta dig fram till din destination på ett säkert sätt.

Kompass ulagd på en karta.

Använda kompassen för navigering

För att använda en kompass under vandring följer du de här stegen:

  1. Leta efter ett landmärke som är synligt från din nuvarande position och rikta in det på kompassens nål.
  2. När du har gjort detta vet du i vilken riktning du står.
  3. Använd nu kompassen för att hitta den riktning du är på väg mot. Hitta den röda änden av kompasspilen och följ den tills den korsar din önskade destination.
  4. Notera slutligen de grader som din destinationen och följa dem i enlighet med detta.

En kompass är ett användbart verktyg att ha med sig under en vandring, särskilt om du inte känner till området. Genom att använda en kompass kan du hålla dig på rätt spår och göra din vandring mindre stressig. Så nästa gång du ger dig ut på stigarna, se till att ta med dig kompassen!

Spana gärna in våra listor över kompasser, där kan du enkelt sortera dig fram och hitta just den kompass som du letar efter. Vi visar också en prisjämförelse som ger dig det absolut bästa priset du kan hitta de olika kompasserna för.


Skrivet av Kristoffer Larsson

Skriv en kommentar