Backpacking.nu/Prylar och pinaler/Hur välja ficklampa

Hur du väljer den bästa ficklampan för dina behov

När strömmen går kan en ficklampa vara en livräddare. Den hjälper dig inte bara att se i mörkret, utan kan också användas för att signalera om hjälp eller försvara dig mot en angripare. Med så många olika typer av ficklampor på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dina behov. Den här guiden hjälper dig att välja den bästa ficklampan för dina behov.

Batterityp är viktigt

Det första du bör tänka på när du väljer ficklampa är vilken typ av batteri den använder. Batterier finns i två huvudtyper: engångsbatterier och uppladdningsbara batterier. Engångsbatterier är billigare, men de måste bytas ut ofta. Uppladdningsbara batterier håller längre, men de kan vara dyrare i längden.

Fundera på typ av lampa

En annan sak att tänka på är typen av glödlampa. Det finns tre huvudtyper av glödlampor: glödlampor, LED-lampor och halogenlampor. Glödlampor är billigast men de använder mest energi. LED-lampor använder mindre energi och håller längre än glödlampor. Halogenlampor är mer kraftfulla än LED-lampor, men de förbrukar mer energi.

Tänd ficklampa som ligger på ett bord och lyser.

Storlek, vikt och ljusstyrka

Nästa sak att tänka på är ficklampans storlek och vikt. Om du planerar att bära den med dig regelbundet vill du välja en som är lätt och kompakt.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är ljusstyrkan hos lampan. Ju ljusare ljuset är, desto bättre är det, särskilt om du planerar att också använda ficklampan för självförsvar och blända ev. förövare.

Slutligen bör du överväga priset på ficklampan. Ficklampor varierar i pris från några få tjugor till tusentals krono. Välj den som passar din budget och dina behov.

Spana gärna in våra listor över ficklampor, där kan du enkelt sortera dig fram och hitta just den ficklampan du letar efter. Vi visar också en prisjämförelse som ger dig det absolut bästa priset du kan hitta de olika ficklamporna för.


Skrivet av Kristoffer Larsson

Skriv en kommentar