Backpacking.nu/Tips inför resan/Populära varumärken

Populära varumärken bland backpackers

Varumärket Fjällräven

Åke Nordin var endast 14 år när han kom på idéen med varumärket Fjällräven. Åke är född och uppvuxen i staden Örnsköldsvik som ligger i norra Sverige och det var alltså här varumärket föddes. Åke tyckte mycket om naturen och även att utforska den. Det var då han kom på idéen att tillverka en väska som kunde rymma alla de nödvändiga saker han behövde när han var ute i naturen. År 1960 grundades varumärket Fjällräven, med Åkes första produkt som var en väska. Väskan var gjord av en aluminiumram, samt tyg.

Resan gick fort

Mellan 60 - 70 - talet utvecklades Fjällrävens sortiment väldigt snabbt. Åke ville hitta fler praktiska lösningar för att fler människor skulle kunna vistas i naturen med alla de nödvändigheter som behövdes. Det resulterade i tält, sovsäckar, jackor, samt byxor. Ett brett sortiment av både plagg, men också andra lösningar som kom att vara perfekta för naturmänniskor. Mellan 80 -90 - talet expanderade Fjällräven geografiskt. Först inom Skandinavien, men sedan vidare till Europa. Åkes dröm var att allt fler människor skulle ta sig ut i naturen. Men det var lika viktigt för Åke att fler människor skulle skydda och bevara naturen och det påverkade själva tillverkningen av produkter.

Fjällrävens sortiment

Idag har Fjällräven många återförsäljare och man kan hitta den mesta utrustning man behöver för ett aktivt friluftsliv. Det är till exempel olika sorters tält, väskor, ryggsäckar, jaktaccessoarer, plånböcker, samt reseaccessoarer. De erbjuder också klädesplagg som är anpassade för att vara ute i skog och mark. Fjällräven erbjuder klädesplagg för både kvinnor, män och barn. I deras breda klädsortiment kan man hitta allt från byxor, till t-shirts och jackor. På 2000-talet lanserade Fjällräven sin så kallade Eco-Shell-serie. Den innebär att Fjällrävens produkter ska tillverkas med hänsyn till naturen. Att tillverka produkter på naturens egna villkor är Fjällrävens policy och även en av Åkes drömmar.

Lundhags - ett varumärke av rang

Lundhags är en svensk tillverkare av kläder och skor för friluftsliv. Idag är det ett välkänt varumärke som är populärt landet över. Med robusta kläder anpassande efter det nordiska klimatet är det ett ypperligt val för den som gillar att spendera sin tid ute i den nordiska naturen.

Lundhags historia

1932 började Lundhags företagshistoria med att Jonas Lundhag tog över sin fars verksamhet. Det var en skomakarverksamhet i Jämtland, nära Östersund. Till en början tillverkades vandringskängor och läderskor.

1946 flyttar Lundhags till Torvalla, strax söderut om Östersund. Östersund hade på denna tid stor efterfrågan på slitstarka produkter vilket ledde till stor expansion för Lundhags.

I slutet av 50-talet tillverkades de första skorna gjorda av cellulärt gummi. Den stora fördelen detta material är dess vattentäta förmåga, vilket tidigare inte funnits att tillgå.

1973 flyttades verksamheten till Järpen, nära Åre, på grund av ökad tillväxt. Verksamheten fick ett rejält lyft tack vare en Mount Everest expedition år 1988 där Lundhags skor användes.

1997 börjades produktionen av textiler vilket tyvärr avbröts abrupt av en stor brand som totalförstörde fabriken ett år senare.

Tack vare omedelbar ombyggnad invigdes den nya fabriken redan år 1999.

År 2000 ökades produktionssortimentet ännu en gång med en introduktion till de så kallade V-ryggsäckarna.

Mellan år 2007 och 2011 ingick Lundhags i Norrwin Group, vilket hjälpte företaget expandera även utanför Sveriges gränser.

2012 övertog det norska företaget Swix Group Lundhags.

Lundhags som varumärke idag

Idag är Lundhags ett friluftsmärke som än idag anses ha starka rötter i Jämtland. Idag består sortimentet av bland annat vandringskängor, ryggsäckar och friluftskläder. Fokus från start och än idag är att skapa funktionella och slittåliga produkter som håller i många år. Produkterna är av klassisk nordisk design för att bibehålla varumärkets rötter och ursprung. Idag är Lundhags ett välkänt och populärt varumärke för friluftsfantaster.


Skrivet av Kristoffer Larsson

Skriv en kommentar